Onbegrensde mogelijkheden of gemiste kansen?

Zo nu en dan hoor je het mensen zeggen: “leef je leven vandaag alsof het de laatste dag is van je leven!” Er zit iets positiefs in deze levenshouding, waarom stel je immers de dingen, die je wilt doen en vandaag kunt doen, eigenlijk uit tot morgen? Doe het nu, geniet van het moment! Het leven zit echter vol verrassingen, je hebt niet altijd grip op de dingen die gebeuren. Het kan je dus zomaar overkomen dat die “laatste dag” uitmondt in een teleurstelling. Wat dan? Moet je dan maar hopen dat morgen een betere “laatste dag” is?

Hier zat ik afgelopen week over te filosoferen met een vriend. “Er zijn mensen”, zei ik, “die, zo lijkt het soms, blijven hangen in de teleurstelling die hun ‘laatste’ dag teweeg heeft gebracht. Ze hadden er namelijk een geheel andere voorstelling bij. Het gekke is, dat zij uiteindelijk voornamelijk denken in termen van gemiste kansen. En dat is jammer.”

Terugkijken, reflecteren en analyseren wat je beter had moeten doen, welke fouten je gemaakt hebt. Soms is het belangrijk om dat te doen. Het helpt je om te leren. Maar er komt een moment dat je weer met een frisse blik vooruit moet kunnen kijken. Nieuwe mogelijkheden moet leren zien. Dat betekent dat je moet accepteren dat de dingen die gebeurd zijn één ding met elkaar gemeen hebben: dat ze gebeurd zijn.

Ik zei: “Een levenshouding die uitgaat van het simpele principe dat iedere dag een nieuw begin is, leidt tot optimisme. Dat je mogelijkheden gaat zien, in plaats van gemiste kansen. Leef alsof iedere dag het begin is van je leven, niet het einde. Vandaag is alles mogelijk. Vandaag heb je een nieuwe kans om je dromen waar te maken. Beweeg vooruit. Dát brengt je verder.”

Na deze woorden viel er een korte stilte. We keken elkaar aan. We keken naar ons glas. We besloten de Grote Teleurstelling voor te blijven en zeiden, bijna gelijktijdig, wijzend op ons halfvolle glas, tegen de dame achter de bar: “twee nieuwe kansen, alsjeblieft”.

2 reacties op “Onbegrensde mogelijkheden of gemiste kansen?”

  1. Ruth Sival schreef:

    Ik ben ermee eens dat het goed is om achteruit te kijken om de dingen die gebeurd zijn, de fouten die gemaakt zijn te analyseren, met het doel om ervan te leren en met een positieve, gemotiveerde blik vooruit te kijken en hopen en geloven dat niet dezelfde fouten weer worden gemaakt. Een interessante artikel. Goed voor de bezinning van de dag. Een dag is zo mooi als je het zelf maakt.
    Thanks.

    • Ralf de Graaf schreef:

      Dankjewel voor je reactie, Ruth. Jouw toevoeging “de dag is zo mooi als je ‘m zelf maakt” deel ik volledig met je!