Gezocht: nieuwe leiders

Zo’n programma, met een (zelf)benoemd succesvol leider, waarin een aantal kandidaten strijden om langs de lat van zijn succes te worden gelegd, uiteraard om te winnen. Een corporate uitvoering van “Mijn tent is top”. Dat was, dacht ik, de essentie van het programma “Leiders gezocht”. En ik keek daarom dus ook niet. Fout.

Vorige week werd ik gewezen op het bestaan van deze serie toen ik met twee vrienden sprak over Collate, en de filosofie die daar wat mij betreft achter schuil gaat (waarover binnenkort meer). Gisteravond ontving ik van één van hen per sms nog even een herinnering: “het begint nu”.

Leiders gezocht is een serie waarin “Jeroen Smit op zoek gaat naar de essentie van succesvol leiderschap in de eenentwintigste eeuw”. Jeroen Smit kennen we van Het Drama Ahold en De Prooi. Er komen bekende en – voor mij althans – minder bekende mensen aan het woord. Het onderwerp leiderschap wordt vanuit diverse oogpunten bezien. Zo stond in de aflevering van gisteravond de “verantwoordelijk leider” centraal.

Wat mij het meest bij is gebleven van de aflevering van gisteravond? Dat organisaties zich meer zullen moeten gaan richten op “corporate storytelling”. Wat is je verhaal? Hoe weet je je klanten én je medewerkers op zodanige manier te raken zodat er uiteindelijk een duurzaam resultaat wordt geboekt? Simon Sinek vertelt daar een goed verhaal over. En voor de leiders: geloof je zelf ook echt in dat verhaal? Veelzeggend vond ik de opmerking van Rolf Jensen, schrijver van het boek “De droommaatschappij”, dat de sleutel tot het échte verhaal, het bestaansrecht van een organisatie, ligt bij de oprichter(s) van het bedrijf. Praat ‘ns met ze.

Kortom: dit was een uitstekende tip. Op de website van het programma kun je diverse afleveringen terugzien.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.