Ambities en astrologie. Een connectie?

Afgelopen weekend zat ik met een oude bekende, onder het genot van een drankje, te filosoferen over ambitie, de “grote droom” in het leven. Het is een onderwerp dat me na aan het hart ligt. En ambities, zo bleek, die heeft mijn tafelgenoot. Al pratend kwamen we uit op twee belangrijke vragen: in hoeverre is je karakter van invloed op de wijze waarop je je ambities realiseert? En: wat bepaalt je karakter? Mijn hersens pijnigend op deze vragen, bedacht ik me dat ik geen psycholoog ben. Dus ik vroeg: “wat is je sterrenbeeld?”

Mijn geprekspartner bleek Ram te zijn. Een snelle inventarisatie leerde ons dat Rammen avontuurlijke, energieke, innovatieve, moedige en dynamische, maar tegelijkertijd licht ongeduldige en soms overmoedige mensen zijn. Mijn tafelgenoot herkende zich hier grotendeels in.

Wat leerde deze wetenschap mij? Dat het energieke en het avontuurlijke in je je helpt om dat wat je echt wilt ook daadwerkelijk te gáán realiseren. Dat het innovatieve en dynamische je helpt om creatief te zijn in hóe je dat doet. Maar ook: dat ongeduld en overmoed zouden kunnen leiden tot teleurstelling. Deze laatste twee karaktereigenschappen zijn echter prima te “managen”.

Ik moet eerlijk zijn. Ik ben geen “believer” als het gaat om horoscopen. Ik weet welk sterrenbeeld ik zelf heb en maak er, wanneer mij dat uitkomt, een goede gewoonte van om de positieve eigenschappen van dat sterrenbeeld toe te schrijven aan mezelf. Wie doet dat niet?

Ik vond het wél frappant dat we, langs de lijn van het sterrenbeeld, toch relatief snel tot een inzicht van betekenis kwamen en de link naar het realiseren van je droom relatief eenvoudig gelegd was. Dat het optimaliseren van je persoonlijke business model óók betekent dat je een inzicht moet hebben in waarom je de dingen doet, zoals je ze doet.

Ambitie: het staat niet in de sterren geschreven of je die zult realiseren, maar de sterren kunnen je wél een handje helpen.