ABN AMRO Bank, onze bank

Gisteren zat ik, in het kader van mijn zoektocht naar een andere bank, bij de ABN AMRO aan tafel. Ik had een leuk en geanimeerd gesprek met twee adviseurs. Eén afkomstig van “oud-ABN AMRO”, de ander van “oud-Fortis”. In Haarlem waren de twee voorheen op nog geen 100 meter van elkaar in dezelfde straat gevestigd. Nu samen gehuisvest in het ABN AMRO-pand, sinds enige tijd staat het Fortis-pand te huur.

Het gesprek ging over mij, mijn financiële situatie nu en mijn ambities voor later. Veel vragen, alternatieve scenario’s en passende strategieën. Het moet me van het hart, het is soms best plezierig om te voelen dat je eigen ambities centraal staan, zeker als je zelf adviseur bent en je je voortdurend bezighoudt met de uitdagingen van anderen.

Het is wel even stil geweest rondom de bank. De laatste week druppelt er echter weer nieuws door vanuit Amsterdam én Den Haag. Eerste voorzichtige stappen om een internationaal kantorennetwerk opnieuw op te bouwen worden gezet.

Een beursgang wordt verwacht na 2014, zegt het ministerie van Financiën. Deze termijn heeft alles te maken met de in 2010 ingezette fusie tussen de bank en Fortis Nederland, die moet zijn afgerond voordat een verkoop of een beursgang opportuun is. Volgens minister De Jager kan daarom pas in 2013 begonnen kan worden met de eerste voorbereidingen voor een mogelijke beursgang óf verkoop aan een derde partij.

De Jager van Financiën heeft zelf een duidelijke voorkeur voor de variant van een gefaseerde beursgang van de bank. Liever dat dan verkoop aan een buitenlandse bank. Of tegen die tijd via een beursgang of een verkoop het door de overheid neergelegde bedrag van circa €30 miljard zal worden terugverdiend, is onzeker, zo waarschuwde Gerrit Zalm eerder. Eén persoonlijke ambitie heeft hij al uitgesproken: hij wil zo’n beursgang 2014 graag zelf meemaken als CEO. De oude slogan van de bank was zo gek nog niet: “het begint met ambitie”.

Aan tafel bij mijn adviseurs werd me iets duidelijk. Zo’n integratie kost natuurlijk tijd, moeite en zal ongetwijfeld in de backoffice tot enkele “hoofdpijndossiers” leiden. Maar de echte integratie en bouw van de ABN AMRO Bank, eigenlijk een beetje onze bank, begint aan de voorkant. Dat maakten de heren mij – onbewust – duidelijk. Ze waren immers samen met mij bezig.

Eigenlijk is er geen beter moment voor particulieren en bedrijven dan nu om klant te worden bij deze bank, bedacht ik me. Als er één bank is die een drive heeft om te groeien, te presteren en excellente service te bieden, is het deze bank wel. En daar plukken wij uiteindelijk de vruchten van. Dubbel: als klant én als indirect aandeelhouder.

Eén reactie op “ABN AMRO Bank, onze bank”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ralf de Graaf, Collate. Collate heeft gezegd: Nieuwe blogpost: ABN AMRO Bank, onze bank. http://t.co/F0n4g1q […]