7 banken en hun ondersteuning van Online Boekhouden

Mij vielen deze week twee publicaties op: de eerste, de constatering van Twinfield dat 90% van de “boekhouders”, waaronder ook accountants (…) worden gerekend, de boekhouding vooralsnog met name handmatig voert. De tweede betreft een gepassioneerd betoog van de hand van Helderberg met de veelzeggende titel “Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan…”, waarin Kay Pierik terecht pleit voor een verdergaande integratie van (online) services én een leidende rol voor de administratieve sector in deze ontwikkelingen met als doel: de boekhouding voor ondernemers betaalbaar maken.

Eén van de conclusies van Twinfield gaat over de kleine 12% van de “boekhouders” actief in hun Online Boekhoudpakket die de aangifte BTW automatisch vanuit de boekhouding naar de belastingdienst verstuurt. Ik, als old-school boekhouder, heb geleerd dat je administratie “bij” moet zijn, om een correcte BTW-aangifte te kunnen doen. En daarvoor moet werk worden verzet. Inkomende en uitgaande facturen boeken, kasboek bijwerken én de banken verwerken. Eerder schreef ik daar al over.

Het idee

Dus, bedacht ik me, stel: ik wil tijd besparen bij het bijwerken van mijn administratie én een integratie van (online) services zou me daarbij kunnen helpen. Welke integratie zou ik, als ondernemer, dan graag willen zien?

Die bankafschriften, mijmerde ik, die ontvang ik niet graag (facturen ook niet, overigens). Daarvan verlost worden, daar zou ik nou echt mee geholpen zijn. Dat overboekingen tussen mijn rekeningen, betalingen en ontvangsten direct in mijn (online) boekhoudpakket worden aangeboden door de bank van mijn keuze. Nee, niet via een omslachtige export en import, nee, lekker direct.

Het onderzoek

Enthousiast over mijn idee, ging ik op onderzoek uit. Ik selecteer 7 banken, bepaalde ik als onderzoeksleider, waar je als ondernemer terecht kunt, en dan ‘ns kijken of deze service al wordt geboden.

In onderstaande tabel heb ik de uitkomsten van mijn onderzoek samengevat. Plain and simple. Naam van de bank en de ondersteunde boekhoudpakketten. Een liggend streepje vertegenwoordigt een voor een ondernemer goed verborgen, want niet traceerbare of niet geboden ondersteuning.

Bank Ondersteunde Online Boekhoudpakketten
ABN AMRO Reeleezee, Exact Online, Twinfield, Accountview, Yuki, Asperion, Muis Software
Frieslandbank
ING
Rabobank Exact Online
SNS Bank
Triodos bank
Van Lanschot Bankiers

Conclusie

Het goede nieuws: blijkbaar sta ik niet alleen in mijn idee, zo tonen ABN AMRO en Rabo aan. Van de Rabo weet ik inmiddels na een snel beantwoorde vraag via Twitter gesteld dat de Twinfield-koppeling “onderweg” is.

De vraag is echter, waarom slechts twee (!) banken? Zijn de andere banken er überhaupt mee bezig? Is de techniek de bottleneck, of geloven ze er simpelweg niet in? Aan de leveranciers van softwarepakketten kan het bijna niet liggen, dat bewijst de lijst die ABN AMRO ondersteunt. Eén ding weet ik wel: wil je als ondernemer maximaal profiteren van de huidige stand der techniek, dan is de keuze op dit punt (nog) te beperkt.

2 reacties op “7 banken en hun ondersteuning van Online Boekhouden”

 1. Henry schreef:

  Mooie review.

  Ik ben ook al tijdje aan het rondbellen of ze er uberhaupt mee bezig zijn.
  Meestal krijg ik helpdesk medewerkers aan de lijn die geen idee ervan hebben.

  zojuist op de site gelezen van reeleezee dat ze dit jaar een koppeling met rabobank verwachten. ben benieuwd!

 2. Jaap Budding schreef:

  Hoe kortzichtig kan men zijn? Wij werken al tijden met Rabobank volautomatisch en boeken in ……………………… Twinfield. De truc? Ach gun ons dit commerciele voordeeltje. Maar opmerkelijk dat Twinfield kennelijk zelf de truc niet kent.