Over de oprichter

Ralf de GraafIk ben Ralf de Graaf, oprichter van Collate Consultancy B.V, zoon van Jim, tot zijn overlijden in 2003 architect en projectontwikkelaar, maar bovenal begenadigd pianist, en Maria, betrokken apothekersassistente. Geboren in Amsterdam, getogen in het Gooi en in Bergen.

Ik heb inmiddels bijna 20 jaar ervaring als adviseur in grote adviesorganisaties achter me. Halverwege mijn carriere, zou je kunnen zeggen. Begonnen als assistent accountant bij Ernst & Young, vervolgens doorgestroomd naar een functie als controller bij een middelgroot familiebedrijf ben ik uiteindelijk bij Arthur Andersen, later Deloitte, terecht gekomen. Binnen die organisatie heb ik ruim 11 jaar doorgebracht. Sinds medio 2009 ben ik bij TriFinance als business associate actief.

In mijn loopbaan heb ik een aantal lessen geleerd. De belangrijkste les is het gegeven dat mensen én organisaties groeien door te werken vanuit de eigen kracht. Te vaak heb ik gezien dat die kracht als “gegeven” werd beschouwd en daarmee de nadruk kwam te liggen op zaken die verbetering behoeven. Het is voor velen blijkbaar moeilijk om aan te wijzen waar de eigen kracht feitelijk ligt. Aangeven waar je het niet goed doet is nu eenmaal eenvoudiger.

De tweede les die ik heb geleerd is dat het altijd goed is om een onafhankelijk klankbord te hebben. Of je daarvoor een persoon, een (advies)organisatie, of collega-ondernemers gebruikt, maakt niet uit. Een kritische maar vooral onbevooroordeelde blik helpt om je eigen gedachten te scherpen.

Ten derde: veel van de uitdagingen waarmee mensen en de organisaties waarin zij werkzaam zijn, worstelen kunnen het best worden overwonnen door ze vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

De missie van Collate is mijn persoonlijke missie: zorgen voor “congruentie” tussen de persoonlijke doelstellingen van mensen en die van organisaties waarin zij werkzaam zijn.