Proflavio – je passie en talent delen

Stel je voor. Je bent 36, bent een mooie carrière aan het bouwen en geniet van de mooie dingen die het leven je te bieden heeft. Het gaat je goed. Toch knaagt er iets. Al wat langer, eigenlijk. Ooit, toen je jong was, bleek je namelijk een getalenteerd sporter te zijn. Maakte deel uit van een select groepje mensen dat het gegeven was om mee te draaien op het hoogste niveau. Maar, door allerhande omstandigheden, waaronder de “noodzaak” om maatschappelijk carrière te maken, doofde het vlammetje dat je zover had gebracht in de sport. Op een dag, ergens in je 37e levensjaar, dient het bizarre, onrealistische en bijna naïeve idee zich aan dat het niet te laat hoeft te zijn. Het realiseren van de droom die je ooit koesterde: jouw sport alsnog professioneel beoefenen. Pro worden.

Het was op een zonnige voorjaarsdag in 2010, dat ik op een terras in de Amsterdamse Jordaan, Flavio Pasquino sprak over dit idee. Met, eerlijk gezegd, enige scepsis, nam ik zijn verhaal tot me. Wat beweegt iemand, die zijn boterham uitstekend belegd kan verdienen met zijn vak, alles los te laten en zijn droom te gaan leven. Mijn scepsis maakte, luisterend naar zijn verhaal, al snel plaats voor enthousiasme. Wat een kracht. Flavio had zijn plan, zijn ambitie, klaar. Hij wist dat het een bijna onmogelijke opgave zou worden. Maar, zei hij, met voldoende support van mensen die hem zouden ondersteunen in zijn missie, zouden zijn kansen aanzienlijk toenemen. En daarbij past een website, vervolgde hij zijn betoog,  waar hij zijn verhaal, zijn inspanningen op kwijt zou kunnen. Zodat iedereen én op de hoogte bleef van de voortgang én hem mentaal zou kunnen steunen. Geraakt door zijn verhaal heb ik ter plekke aangeboden de website voor hem te bouwen en te onderhouden. Uiteraard met hulp van zijn echtgenote, Femke, die, naast haar werk als “matchmaker voor mens en dier” voor verhuisdieren.nl, ook grafisch vormgeefster is.

Mijn overtuiging was en is, dat Flavio’s verhaal, ongeacht of hij zijn droom zou realiseren, een bron van inspiratie voor vele andere mensen zou zijn. Dat ik daaraan, op mijn manier, een bijdrage kon leveren, voelde ik als een eer. Vele werksessies volgden, vaak vergezeld door een gezond drankje en voedzame reep. De wedstrijddagen van Flavio, waren mijn webdesigndagen, meestal naar aanleiding van een “to-do-lijstje” van Flavio’s hand. Maar ook brainstormsessies over nut en noodzaak van “ProFlavio branded” accessoires voor wielrenners, waren talrijk.

Een jaar na de start van proflavio.com, belde Flavio me. Het was enkele dagen voor zijn 38e verjaardag.  We moesten praten, zei hij, over de manier waarop we de site een andere invulling zouden gaan geven. Flavio’s droom om profrenner te worden zou namelijk, dacht hij, niet meer in vervulling gaan. Die afspraak ging uiteindelijk niet door. Kort na ons telefoongesprek werd Flavio benaderd door het Metec-team met de vraag of hij zich, als Pro, wilden voegen in het team.

Inmiddels draait de website twee jaar. Een grote groep trouwe bezoekers (gemiddeld zo’n 15.000 per maand) volgt de inspanningen van Flavio op de voet. Flavio’s oorspronkelijke vak, filmproducent, draagt bij aan het succes van de site. De vele belangrijke momenten in Flavio’s leven als wielrenner, overwinningen en decepties, spraakmakende interviews en inkijkjes in zijn persoonlijke leven, zijn mooi in beeld gebracht.

Flavio’s prestaties zijn een logisch gevolg van zijn enorme passie voor het wielrennen. Het succes van proflavio.com is te danken aan zijn niet aflatende energie om zijn supporters te entertainen, deelgenoot te maken van zijn “koers” en mensen te inspireren om het maximale uit zichzelf te halen. Ik ben er trots op dat ik, met Collate, daaraan een bijdrage mag leveren met het realiseren en onderhouden van het online kanaal dat Flavio daarbij inzet en, waar nodig, business coaching.